tips voor depressie
Een depressie gaat in de regel na verloop van tijd vanzelf over. Maar dat geldt niet voor iedereen. Soms is behandeling nodig om het herstel te versnellen of te voorkomen dat klachten terugkeren. Meestal zijn depressies goed te behandelen. Voor behandeling heeft u wel hulp nodig. De huisarts is hiervoor de eerst aangewezen persoon. In eerste instantie kijkt hij of zij wat er aan de hand is: wat zijn uw klachten, hoe kunt u het beste worden geholpen?
Even afwachten
Als een diagnose depressie is gesteld, bepaalt de ernst van de klachten de volgende stap. Bij wat lichtere klachten kunt u het advies krijgen eerst aan te zien hoe het verloop van de klachten zal zijn. Misschien herstelt u vanzelf. Dan is verdere behandeling onnodig. In de fase van het afwachten, kunt u het advies krijgen met vrienden of familie te praten over hoe u zich voelt. Als u zich begrepen voelt, biedt dat veel steun. Andere adviezen kunnen gaan over een gezonde leefstijl met regelmaat, rust, gezonde voeding en voldoende beweging. Iedere dag een half uur bewegen in de buitenlucht kan soms enorm helpen. Andere mensen hebben juist baat bij een zelfhulpboek of een cursus via internet.
Pillen en praten
Meer intensieve behandelingen bestaan uit gesprekken met een psycholoog of een behandeling met medicijnen (antidepressiva). Soms ook een combinatie van beide. Dat beslist u samen met uw huisarts. Beide behandelingen zijn ongeveer even effectief, maar soms kost het tijd om uit te zoeken wat voor u persoonlijk werkt. Een psycholoog luistert goed naar uw klachten en hoe u die beleeft en stelt een behandelplan op. U leert op een andere manier naar uw problemen te kijken en u leert wat u in uw leven kunt veranderen. Meestal blijft de behandeling beperkt tot enkele steunende en verhelderende gesprekken.
- Niet ontkennen
Ontken niet dat u zich somber voelt. Krop gevoelens niet op. Over uw gevoelens praten lucht op.
- Dagritme
Kies voor regelmaat en structuur in het leven, ook als u niets hebt gepland. Op vaste tijden gaan slapen, opstaan en eten kan u helpen om grip op het leven te houden. Laat u niet leiden door uw eigen somberheid.
- Lichamelijke activiteit
Probeer regelmatig te bewegen. Een stuk wandelen of fietsen is vaak al voldoende. Door lichaamsbeweging wordt een stofje aangemaakt in de hersenen, endorfine, waardoor u zich geestelijk prettiger voelt.
- Contacten
Blijf met andere mensen omgaan. U hoeft zich niet te schamen voor uw somberheid. Trek uzelf niet te veel terug. Anderen kunnen juist een goede afleiding of steun zijn.
- Bewuste keuzes
Wanneer u een besluit neemt en ergens bewust voor kiest, kunt u weer het gevoel krijgen dat uzelf de controle hebt over het leven.
- Niet perfect
Leg uzelf niet de druk op alles perfect te willen doen. Dit kan leiden tot ontevredenheid, teleurstellingen en dwangmatigheid.
- Eet gezond
Een tekort aan voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat u zich nog lustelozer en somberder voelt. Eet daarom gezond en gevarieerd.
- Buitenlucht
Zonlicht en frisse lucht kunnen een positieve invloed hebben op uw stemming.
- Ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen kunnen u helpen uw lichaam en geest tot rust te brengen.
- Doe leuke dingen
Hoe moeilijk het ook is, probeer leuke dingen te blijven doen. Denk aan dingen waar u plezier aan beleefde voordat u depressief werd. Pak dit weer op. U zult zien dat u zich naderhand beter voelt.